Detall Notícia

Gabriela Bravo trasllada a la cúpula judicial i fiscal i a operadors i operadores jurídics la guia per a fer judicis telemàtics

03/06/2020

- La consellera recorda que la implantació del sistema Scriba permetrà la inclusió i el visionament de documents, tal com es fa en els judicis presencials


La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha traslladat aquest dimecres a la cúpula judicial i fiscal de la Comunitat Valenciana, així com a representants dels operadors i operadores jurídics, la guia per a fer judicis telemàtics per a aquelles jurisdiccions en les quals és possible dur-los a terme.

La consellera s'ha reunit, en primer lloc, de manera telemàtica, amb la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), Pilar de la Oliva; la fiscal superior del TSJCV, Teresa Gisbert; els presidents de les audiències provincials de Castelló, València i Alacant; els i les fiscals provincials, i els lletrats i lletrades de l'Administració de Justícia coordinadors. Posteriorment, la consellera ha mantingut una altra reunió, amb la mateixa finalitat, amb els representants dels col·legis de procuradors, procuradores, advocats i advocades.

Bravo ha explicat els detalls del sistema, que es detallen en una guia d'ús que s'ha repartit en les seus judicials.

Gràcies a la inversió que ha fet la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública a través de la Direcció General de Tecnologia de la Informació i les Comunicacions, que depén de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, les sales de vistes compten amb equips de videoconferència, xarxes RDSI i l'equipament audiovisual adequat per a desenvolupar les vistes.

Addicionalment, en totes les sales de vista s'ha instal·lat, arran del confinament, un sistema de videoconferència per a ordinadors personals (Webex) per a fer-ne ús a través d'internet, que permet més flexibilitat a l'hora d'establir les videoconferències amb tercers.

A més, els monitors nous instal·lats disposen d'altaveus, micròfons i càmera web integrats.

La consellera ha recalcat que aquests sistemes "compten amb l'aprovació de tots els professionals i els ha visat el Consell General del Poder Judicial".

Per a Gabriela Bravo, aquesta tecnologia "ens serà especialment útil en aquesta situació provocada per la COVID-19 perquè, atesa la limitació dels aforaments, no es pot disposar de totes les dependències, així que hem de fomentar tots els mitjans perquè la Justícia continue funcionant a distància amb totes les garanties processals".

Tot el sistema s'ha provat per a garantir els requisits legals i processals i que el judici quede registrat en la plataforma Arcont, en la qual es conserven els enregistraments de les sessions, així com la documentació processal utilitzada. Tant és així que, a la sala de vistes, només és necessària una presència mínima d'un funcionari o funcionària encarregat de gravar la sessió, perquè el magistrat, encara que ha d'estar en seu judicial, si la situació ho requereix, podria estar en el seu despatx per a mantindre les distàncies de seguretat.

La consellera també ha recordat que, ara mateix, s'està desenvolupant el projecte SCRIBA, que s'ha adjudicat per més de 12 milions d'euros i que "permetrà canviar els sistemes d'enregistrament de les sales de vista perquè s'hi puguen presentar documents i que aquests siguen visibles per a totes les parts del procediment, tal com ocorre en els judicis convencionals". Per a fer-ho, està prevista la instal·lació de 485 equips nous al llarg d'enguany.

Arxius relacionats