Detall Notícia

El Jutjat Contenciós número 1 d'Elx celebra aquest dilluns els primers nou judicis telemàtics en obert a través d'Internet

31/05/2020

- La Conselleria de Justícia ha instal·lat a les sales de vista, arran del confinament, un sistema de videoconferència per a ordinadors personals (Webex) per a l'ús a través d'Internet


El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 d'Elx ha assenyalat per a aquest dilluns, 1 de juny, la celebració de nou judicis complets, que es duran a terme de manera telemàtica en la seua integritat i que podran ser seguits per la ciutadania a través d'Internet.

D'aquesta manera, aquest òrgan judicial es converteix en el primer d'Espanya que no sols celebra un judici en la seua integritat per aquesta via, sinó que a més ho fa en obert. Per a garantir que la vista -com les convencionals- és pública, qualsevol ciutadà o ciutadana pot accedir-hi per a assistir virtualment al judici a través del portal consultar ací i concretament en l'adreça web: consultar ací.

L'Audiència Provincial d'Alacant va celebrar la setmana passada la seua primera vista telemàtica, però serà aquest jutjat d'Elx el que celebrarà els primers judicis complets en què els casos quedaran vistos per a sentència gràcies als sistemes que ha implementat la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública a través de la Direcció General de Tecnologia de la Informació i les Comunicacions, que depén de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.

Les actuals sales de vistes disposen d'equips de videoconferència, xarxes XDSI i l'equipament audiovisual adequat per a celebració de vistes. Addicionalment, en totes les sales de vista s'ha instal·lat, arran del confinament, un sistema de videoconferència per a ordinadors personals (Webex) per a l'ús a través d'Internet, que permet més flexibilitat a l'hora d'establir les videoconferències amb tercers. Això ha facilitat la celebració de judicis telemàtics. A més, els nous monitors instal·lats tenen altaveus, micròfons i càmera web integrats.
Els judicis que se celebraran en aquesta jurisdicció només requereixen la intervenció de les parts en litigi, sense que hi participen testimonis ni s'hi presenten peritatges.

Els intervinents en el procés, a més, ho poden fer des de qualsevol ubicació, ja que el sistema està preparat per a això. De fet, el sistema informàtic és semblant al que s'ha utilitzat fins ara per a les declaracions de detinguts i la realització de vistes d'urgència que s'han dut a terme als tribunals durant l'estat d'alarma.

Tot el sistema ha sigut testat per a garantir els requisits legals i processals i que el judici quede registrat en la plataforma Arconte, en què es conserven les gravacions de les sessions, així com la documentació processal utilitzada.

En la sala de vistes només és necessària una presència mínima d'un funcionari o funcionària encarregat de gravar la sessió, perquè el magistrat, encara que ha d'estar en seu judicial, si la situació ho requereix, podria estar al seu despatx per a mantindre les distàncies de seguretat.

A més, la Conselleria de Justícia té ara mateix en marxa el projecte 'Scriba', que ha sigut adjudicat per més de 12 milions d'euros, i que permetrà canviar els sistemes de gravació de les sales de vistes perquè en totes es puguen presentar documents i que aquests siguen visibles per a totes les parts del procediment. Està prevista la instal·lació de 485 nous equips enguany.