Detall Notícia

Bravo trasllada al Ministeri de l'Interior la necessitat de seguir amb el suport als ajuntaments com s'ha fet a la Comunitat

27/04/2020

- Sis de cada deu municipis han sol·licitat ajuda al Consell en el marc del Pla de suport i coordinació municipal

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha traslladat al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, la necessitat de mantindre el suport als ajuntaments, especialment als més xicotets, per part dels serveis de Protecció Civil dependents de les comunitats autònomes. La consellera ha mantingut aquest dilluns una reunió per videoconferència amb el titular d'Interior del Govern central junt amb la resta de responsables autonòmics en matèria de seguretat.

En aquest sentit, la consellera ha destacat els bons resultats que ha donat el Pla de coordinació i suport municipal que es va aprovar el 28 de març passat i que, després de quasi un mes d'aplicació, ha suposat que sis de cada deu municipis (un total de 313) de la Comunitat Valenciana han sol·licitat alguna classe d'ajuda a la Generalitat.

A través del Pla s'han gestionat un total de 627 peticions de necessitat de material sanitari, de transport i repartiment d'aliments i desinfecció de vials i instal·lacions municipals. Durant el mes que està vigent, s'han rebut 1.161 telefonades sol·licitant ajuda, que han sigut ateses i satisfetes en un temps no superior, de mitjana, a les 48 hores.

Pel que fa a la classe de sol·licituds, el 76 per cent eren de material sanitari i de neteja, mentre que en el 20 per cent es demanaven tasques de desinfecció i en el 4 per cent restant es requeria transport de queviures o altres béns de primera necessitat.

En aquest sentit, la consellera Bravo ha destacat que aquesta assistència en matèria de protecció civil ha sigut "fonamental perquè 152 dels 313 sol·licitants, quasi la meitat, tenen menys de 1.000 habitants i el 75 per cent no superaven els 5.000, amb la qual cosa els seus ajuntaments no tenen els recursos necessaris per a fer front a aquesta situació".

Gabriela Bravo ha destacat que el Consell està utilitzant "tots els recursos previstos en el seu pla territorial d'emergències que suposa la mobilització i coordinació de més de 10.000 efectius entre els cossos de Policia Local, Policia Autonòmica, Bombers de la Generalitat i voluntaris de Protecció Civil i de Creu Roja".

Per a dur a terme aquest pla, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha habilitat una línia telefònica d'ús exclusiu per a les corporacions locals, mitjançant la qual es pot sol·licitar el suport logístic, tècnic i humà que es necessite.

D'altra banda, la consellera ha explicat que la Comunitat Valenciana ha posat a disposició de les forces i cossos de seguretat de l'Estat habitacions d'hotels per a aquells professionals que vulguen aïllar-se perquè conviuen amb persones especialment vulnerables al contagi, de la mateixa manera que en disposa el personal sanitari. Aquestes instal·lacions turístiques estan a disposició d'aquells professionals de Seguretat i Emergències que presten servei lluny dels seus domicilis i necessiten un allotjament provisional per al seu descans. La consellera ha assegurat que, fins ara, s'han registrat 24 peticions d'aquest servei a la Generalitat.

Finalment, la consellera ha sol·licitat al ministre de l'Interior que, ja que es preveu bon temps per a aquest cap de setmana, es reforcen les patrulles en aquells llocs singulars que poden concentrar molta gent, com ara els parcs urbans grans (com el Jardí del Túria a València) o les platges i zones de recreació de l'interior per a evitar aglomeracions, mitjançant la presència policial sense haver de recórrer a les sancions.