Detall Notícia

Gabriela Bravo anuncia que presentarà al Tribunal Superior de Justícia un projecte que permetrà fer judicis per videoconferència

24/04/2020

- La consellera insta el Ministeri de Justícia que amplie els serveis essencials per a reactivar l'activitat judicial


La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha anunciat aquest divendres que el seu departament presentarà la setmana que ve un projecte al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que permetrà fer judicis per videoconferència. "Per a pal·liar els danys del col·lapse judicial que s'acosta, atesa la crisi sanitària", ha dit la consellera, "hem d'apostar per l'ús de les noves tecnologies, salvaguardant sempre les garanties processals".

Per això, ha assegurat que, a la Comunitat Valenciana, "estem en condicions de poder oferir a tots els operadors jurídics la possibilitat de fer judicis per videoconferència", ha dit la consellera.

Es tracta d'un projecte pioner a tot Espanya, ja que el sistema de reunions virtuals WEBEX (posat en marxa a l'inici de la crisi sanitària per a limitar els desplaçaments) s'ha integrat amb el sistema de gravació de vistes Arconte, que ja és operatiu a les seus judicials valencianes, que garanteix que el fitxer de vídeo i àudio no ha sigut manipulat de cap manera.

Aquest sistema permet que totes les parts d'un procediment puguen connectar-se entre si, comparéixer davant del tribunal i que el judici quede gravat amb totes les garanties.

D'altra banda, Gabriela Bravo ha instat aquest divendres el Ministeri de Justícia que s'amplien els serveis essencials dels jutjats de manera que es puguen reactivar els tribunals i pal·liar així el col·lapse que amenaça el Sistema Judicial per l'increment exponencial de procediments derivats de la crisi sanitària.

Així ho ha expressat Bravo en la reunió que, per videoconferència, ha tingut amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, la resta de consellers i conselleres autonòmics i representants del Consell General del Poder Judicial, l'Advocacia i el Ministeri Fiscal.

Durant la reunió, Bravo ha recordat que el personal mínim que treballa presencialment ara mateix en els jutjats valencians "és absolutament insuficient", i ha proposat la necessitat d'establir un període transitori en què s'incremente la presència de funcionaris abans de la desescalada que ha organitzat el Govern.

"L'única cosa que ha suspés el decret d'alarma són els terminis, però es podrien començar a realitzar un altre tipus d'actuacions judicials i inclús prendre l'agenda d'assenyalaments. Tot això acompanyat d'un pla de protecció de la salut de treballadors i usuaris".

En aquests moments acudeixen als tribunals 987 de les 4.710 persones que formen la plantilla de l'Administració de Justícia dependent de la Generalitat. No obstant això, per a Bravo, "aquest número es pot augmentar i que les seus judicials siguen ateses per un nombre més gran de funcionaris, ja que les distàncies mínimes es poden atendre, així com la resta de recomanacions sanitàries".