Detall Notícia

Gabriela Bravo destaca que els 800 llits dels tres nous hospitals modulars augmenten en un 9% la capacitat dels hospitals valencians

18/04/2020
Gabriela Bravo destaca que els 800 llits dels tres nous hospitals modulars augmenten en un 9% la capacitat dels hospitals valencians

- La consellera de Justícia explica que aquests centres, alçats en 30 dies, "són fruit de la planificació per a evitar un col·lapse sanitari que poguera retallar els drets dels valencians i valencianes""

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que els quasi 800 llits de què disposen els tres hospitals modulars que l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha desplegat a les tres capitals de província "suposa un augment del 9% de la capacitat d'assistència dels hospitals valencians i d'un 29% respecte als llits lliures de què es disposava a l'inici de la crisi". Així ho ha explicat després de visitar, junt amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, l'hospital modular de La Fe de València.

"El 17 de març, dels 8.952 llits hospitalaris de la xarxa pública valenciana estaven lliures un total de 2.774, per això, des del Consell, de cap de les maneres podíem permetre que el contagi massiu rebentara les costures de les nostres infraestructures sanitàries", ha dit la consellera. "Per aquest motiu ens plantegem la construcció d'aquests centres des del punt de vista del tractament d'una emergència, per a la qual calia actuar amb rapidesa i determinació per a augmentar de manera sòlida i duradora la capacitat d'assistència sanitària de la Comunitat Valenciana".

D'ací que, des de l'anunci el 19 de març per part del president de la Generalitat, Ximo Puig, de construir els tres hospitals modulars, "han passat només 30 dies", ha recordat Bravo, i, després d'aquest temps, "disposem de centres sanitaris que ofereixen tots els estàndards d'habitabilitat i funcionalitat per a l'assistència sanitària durant un llarg període de temps i que, al seu torn, ens permetran que els hospitals convencionals puguen recuperar la seua activitat habitual".
Els tres centres temporals s'han alçat en solars contigus a l'Hospital La Fe de València, l'Hospital General Universitari d'Alacant i l'Hospital General Universitari de Castelló, i tenen una capacitat conjunta de 798 llits, dels quals 370 estan a l'hospital de València, 240 al d'Alacant i 188 al de Castelló.

Els tres disposen de sistemes de climatització, conducció centralitzada de gasos medicinals, connexió al sistema de clavegueram, així com la seua pròpia xarxa de dades i elèctrica però, al seu torn, estan plenament operatius i integrats en els sistemes dels hospitals de referència de què ja formen part.

En les obres han participat 450 persones entre el personal de l'empresa pública instrumental TRAGSA, així com muntadors, electricistes, llanterners, operaris de telecomunicacions i bombers de la Generalitat.

Tal com ha explicat la consellera Bravo, les tres parcel·les tenen una superfície conjunta de més de 15.000 metres quadrats sobre les quals s'han muntat 752 mòduls de 6 per 3 metres cada un (180 mòduls a Castelló, 255 a Alacant i 317 a València). En total, s'han utilitzat 20.645 metres lineals d'alumini i 16.910 metres lineals de ferro. Els mòduls estan coberts amb 28.200 metres quadrats de lona, és a dir, material suficient per a cobrir la gespa de tres camps de futbol.

En aquest sentit, la consellera ha insistit en el fet que la capacitat dels hospitals modulars per a romandre muntats i operatius durant molt de temps "ens permetrà alleujar la pressió assistencial sense hipotecar l'ús habitual d'altres instal·lacions com recintes firals o poliesportius segons es vaja recuperant la normalitat".

El cost del muntatge dels tres centres modulars ronda els 4,8 milions d'euros i "estan dissenyats perquè puguen ser desmuntats i emmagatzemats per a un ús posterior en una altra emergència i en especial les relacionades amb el canvi climàtic, si escau", ha conclòs la consellera.

Arxius relacionats