Detall Notícia

El Consell, Justícia i les forces de seguretat recorden a les víctimes de violència de gènere que poden denunciar malgrat el confinament

15/04/2020

- Les oficines d'assistència atenen 1.063 persones des de la declaració de l'estat d'alarma, el 68 % de les quals eren dones

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, junt amb la cúpula judicial i policial de la Comunitat Valenciana, ha fet aquest dimecres una crida a tota la ciutadania per a lluitar contra la violència de gènere i, especialment, a les víctimes d'aquesta xacra per a denunciar la seua situació malgrat el confinament, perquè jutjats, comissaries i l'Administració autonòmica estan plenament operatius per a atendre-les si arribara el cas.

Així s'ha tractat en una reunió que la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha mantingut amb la presidenta del Tribunal Superior de Justícia, Pilar de la Oliva; els presidents de les tres audiències provincials; tres titulars de jutjats de violència (un per província); la responsable de l'àrea de violència de gènere de la Delegació del Govern, i responsables de les forces i cossos de seguretat de l'Estat especialitzats en la matèria.

En la reunió s'ha constatat un descens generalitzat en el nombre de denúncies de violència de gènere des que es va decretar l'estat d'alarma. Una dada corroborada per les oficines d'assistència a les víctimes del delicte de la Generalitat, en les quals, de les 37 dones que s'atenien de mitjana diària per aquesta causa s'ha passat a quatre. Per aquesta raó, els participants en la reunió han recordat que tant el sistema judicial com el policial continuen funcionant, i que les comissaries de la Policia, les casernes de la Guàrdia Civil, els jutjats i tots els serveis i recursos de la Generalitat estan a la disposició de les víctimes del terrorisme masclista al cent per cent, malgrat l'ordre de confinament.

Les oficines d'assistència a les víctimes del delicte (OAVD) han atés 1.063 persones des de la declaració de l'estat d'alarma el 14 de març, el 96 % de les quals eren dones. S'ha assistit 118 víctimes noves, la qual cosa suposa una mitjana de quatre casos diaris nous d'aquesta mena, mentre que la mitjana de les oficines és de 37, és a dir, 9 vegades més que el que s'ha registrat durant el període de confinament. Aquest descens en el nombre de denúncies no és indicatiu d'una disminució de la violència, sinó que està clarament relacionat amb les mesures de reclusió per a evitar la propagació de la COVID-19.

Una tendència idèntica s'ha observat a l'Oficina de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere de València, on s'han interposat 7 denúncies, la qual cosa suposa un descens del 80 % respecte al que seria normal. Aquesta oficina, situada a la Ciutat de la Justícia de València, roman oberta per a qualsevol dona que ho necessite de 9.00 a 21.00 hores, de dilluns a diumenge, i també es pot contactar per via telefònica cridant al telèfon 961 927 359.

Les OAVD de caràcter provincial i l'Oficina de Denúncies han continuat obertes pel caràcter de servei públic essencial que tenen, mentre que la resta d'OAVD han continuat prestant els serveis de manera telemàtica o estan disponibles mitjançant un requeriment judicial.