Detall Notícia

196 ajuntaments sol·liciten ajuda al Consell per a repartir aliments, medicines o desinfectar instal·lacions i vials municipals

31/03/2020

- S'han repartit quasi 60.000 mascaretes quirúrgiques i 30.000 guants en 75 localitats que havien requerit material sanitari
- La consellera Bravo destaca que la coordinació "és fonamental per a mobilitzar els recursos que garantisquen les necessitats bàsiques de la població"Un total de 196 municipis han presentat sol·licituds perquè el Consell, a través de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, els done suport logístic per a repartir aliments, medicines, desinfectar instal·lacions i vials municipals i oferir atenció psicològica mentre duren les mesures especials establides després de la declaració de l'estat d'alarma.

El dissabte passat la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública va aprovar el Pla de suport i coordinació municipal en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les tres diputacions provincials i la Creu Roja. 48 hores després de l'aprovació, més d'un terç dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana han sol·licitat alguna classe d'assistència de les cinc tipificades en el protocol d'actuació i per a la qual cosa la Generalitat, si arriba el cas, podrà mobilitzar un màxim de 10.000 efectius.

Per províncies, el 57 per cent de les peticions venia de la província de València; el 25 per cent de la d'Alacant i el 18 per cent de la de Castelló. Quant a la mena d'ajuda, de les 196 sol·licituds, 142 en requerien material sanitari i de neteja, com ara guants, mascaretes, granotes o lleixiu; 40 més en sol·licitaven tasques de desinfecció d'instal·lacions essencials i vials municipals, i les últimes 14 se'n referien al transport de queviures.

En el desplegament d'assistència en el primer dia de funcionament, s'ha prioritzat el repartiment d'aliments i altres béns de primera necessitat, que s'ha completat en 13 localitats. D'altra banda, de les 142 sol·licituds de material sanitari, se n'han lliurat al 52 per cent d'aquestes localitats (16 de 35 municipis d'Alacant; 42 de 81 a València, i 17 de 26 a Castelló). En aquest sentit s'han repartit 58.500 mascaretes quirúrgiques en 73 municipis i 29.850 guants en 62.

Pel que fa a les tasques de desinfecció d'instal·lacions i vials municipals, s'han rebut 40 sol·licituds d'altres ajuntaments de les tres províncies. Aquests treballs s'aniran desenvolupant al llarg d'aquesta setmana.

La consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, ha destacat que la Generalitat "està donant resposta, en l'àmbit de les seues competències, als responsables de les corporacions locals, sobretot les més xicotetes, per a potenciar les mesures de suport i les tasques de desinfecció allí on siguen necessàries". Per a Bravo, "la coordinació està sent fonamental per a mobilitzar tots els recursos humans en matèria d'emergències i protecció civil, per a garantir que les necessitats de tota la població, especialment dels més vulnerables, estan cobertes".