Detall Notícia

Bravo assegura que la formació és essencial per a acabar amb 'l'estadística de la infàmia' de les més de mil mortes per violència de gènere

10/09/2019
Bravo assegura que la formació és essencial per a acabar amb "l"estadística de la infàmia" de les més de mil mortes per violència de gènere

- La consellera assegura que la Generalitat "s'està deixant la pell" per a protegir les víctimes del terrorisme masclista


La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha assegurat que la formació especialitzada de professionals i operadors jurídics és "essencial" per a acabar amb "l'estadística de la infàmia" que suposen les 1.015 dones assassinades a les mans de les seues parelles des de 2003.

Bravo ha fet aquesta afirmació aquest dimecres en l'obertura del curs de Formació Especialitzada en Violència de Gènere, en la Facultat de Dret de la Universitat de València.

Durant la seua intervenció, la consellera ha recordat que "l'estadística de la infàmia encara pot ser més aterridora, perquè, de les 40 dones mortes per violència de gènere enguany, sis en van ser a la Comunitat Valenciana i, d'aquestes 40, només huit havien denunciat prèviament: menys del 20 per cent". "Aquest pobre percentatge obliga que l'Administració pública proporcione tots els elements i eines necessaris per a protegir les víctimes, de manera que entenguen que la solució a la seua situació passa per denunciar", ha assenyalat.

Per a Bravo, "la Conselleria de Justícia té una responsabilitat fonamental en la prevenció i la protecció de les víctimes de la violència masclista i, per aquest motiu, treballem a millorar els mecanismes de resposta institucional en l'àmbit judicial".

En aquest sentit, la consellera ha assegurat que, des de la Generalitat, "ens estem deixant la pell en aquesta batalla: invertint i dotant de més i millors recursos públics, però també formant i especialitzant professionals de diverses disciplines perquè les víctimes de violència de gènere tinguen tota l'ajuda possible".

Per a la titular de Justícia, les accions formatives són essencials per a lluitar contra el terrorisme masclista, ja que la violència de gènere "no és un problema privat ni familiar; és un problema d'Estat que requereix solucions d'Estat" i això, al seu parer, "només es pot aconseguir si coneixem bé el problema i comptem amb els professionals millor preparats per a tractar amb les víctimes, que són l'eix de tota la nostra actuació".

En aquest sentit, Bravo ha reivindicat la creació de les 26 oficines actuals d'assistència a les víctimes del delicte, que s'estendran enguany a tots els 36 partits judicials de la Comunitat. La consellera també ha destacat el treball que es fa a l'Oficina de Denúncies Especialitzada de la Ciutat de la Justícia de València, dotada amb personal del Cos Nacional de Policia especialitzat en violència de gènere, que col·labora directament amb les oficines i amb la Unitat Especialitzada de Violència de Gènere de l'Institut de Medicina Legal. "Sabem que la víctima necessita una atenció integral (social, jurídica i psicològica) en el moment que presenta la denúncia, i la coordinació de tots els recursos és fonamental", ha explicat la consellera.

Bravo ha insistit en el fet que "en la construcció d'aquest ecosistema de recursos públics, la formació sempre ha estat en el nucli de les nostres polítiques", ja que formar "és una de les millors eines per a lluitar amb eficàcia contra el terrorisme masclista. Sense formació ni especialització professional totes les polítiques que podem idear des de l'Administració resultaran ineficaces", ha conclòs.

El curs de Formació Especialitzada en Violència de Gènere té una durada de vint hores, és de caràcter semipresencial i ha rebut més de 200 inscripcions fins ara (la inscripció romandrà oberta fins al pròxim 15 de setembre). Està dirigit al personal de la Xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte, dels gabinets psicosocials dels instituts de medicina legal; a personal de l'Administració de Justícia, així com també a estudiants i docents de la Universitat de València.

Arxius relacionats