Detall Notícia

L'Oficina de Denúncies de Violència de Gènere atén dues dones al dia en els seus tres primers mesos de funcionament

17/07/2019

- Gabriela Bravo assegura que l'atenció integral fa que les víctimes "superen la por de denunciar, que és el primer pas per a eixir del cercle de maltractament"
- La consellera de Justícia destaca que cap de les 91 denúncies presentades s'ha retirat després i que s'han practicat 32 detencions a presumptes agressorsL'Oficina de Denúncies de Violència de Gènere de la Ciutat de la Justícia de València ha dut a terme 167 atencions en els seus tres primers mesos de funcionament, la qual cosa suposa quasi dues possibles víctimes de maltractament al dia.

Des de la seua posada en marxa el passat 15 d'abril, gràcies a un conveni entre la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública i el Ministeri de l'Interior, l'Oficina ha rebut més d'una denúncia al dia.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, s'ha reunit aquest dimecres amb els responsables de l'Oficina per a fer balanç del funcionament de la instal·lació en els seus tres mesos de servei. En aquest sentit, Bravo ha destacat que, més enllà de les xifres d'ateses, "és important destacar que cap víctima que s'ha atrevit a fer el pas ha retirat la denúncia".

De fet, de les 167 atencions que s'hi han fet, un total de 91 dones han interposat la corresponent denúncia i cap d'elles l'ha retirada després.

Per a Gabriela Bravo, "el fet que es preste una atenció integral a les víctimes, no només des del punt de vista policial, sinó també des del jurídic, psicològic i social, fa que les dones superen la por de denunciar, que és el primer pas per a eixir del cercle del maltractament".

Entre les 76 atencions sense denúncia que s'han fet a l'Oficina s'inclouen les peticions d'informació o assessorament a familiars, consultes per dubtes en el procediment i, en alguns casos, atencions a dones que ja han presentat denúncia i que tornen per a continuar amb el suport psicosocial. "És important que sàpien que, quan s'atreveixen a fer el pas, en aquesta oficina tindran acompanyament des del principi i totes les vegades que necessiten vindre", ha insistit Bravo.

A més de l'atenció a 167 dones i la tramitació de 91 denúncies, la dotació policial de l'Oficina ha practicat 32 detencions a presumptes agressors i traspassat per a la identificació i pràctica de diligències uns altres 59 presumptes maltractadors.

D'altra banda, l'Oficina ha dut a terme accions de protecció, fins al relleu per part d'altres efectius policials, a 47 dones i ha atés altres 47, els casos de les quals havien sigut definits com de risc extrem, alt o mitjà pel sistema Viogen.

El personal de l'Oficina també ha prestat 76 assistències d'informació i assessorament tant a possibles víctimes com a familiars d'aquestes. El 80 % de les dones ateses venien de la ciutat de València i el 42 % d'elles estaven en el tram d'edat comprés entre els 40 i els 49 anys.

Aquestes dades, segons la consellera, demostren que aquest projecte pilot "està tenint resultats molt positius" als quals cal afegir que l'Oficina elabora atestats més complets que incorporen un informe psicosocial i de vulnerabilitat de la víctima que està sent valorat molt positivament per jutges i fiscals.

A més, l'Oficina reuneix més informació que ajuda a avaluar millor el risc alhora que l'equip psicosocial brinda suport i protecció a la víctima, la qual disposa de tots els recursos en un mateix espai, cosa que evita que les dones hagen de pelegrinar per diferents dependències judicials i d'assistència social. Tot això redunda, en definitiva, en el fet que no es retiren les denúncies presentades.

Gabriela Bravo ha insistit en la importància de denunciar perquè, tal com es va constatar en l'última reunió de l'Observatori contra la Violència de Gènere, prop del 80 % de les més de mil dones assassinades des que va entrar en vigor la llei no havien presentat denúncia.

En aquest sentit, Bravo ha destacat que l'alt índex de denúncies de l'Oficina de la Ciutat de la Justícia de València es deu al fet que les dones que hi acudeixen "tenen des del primer moment tot el suport integral perquè se senten segures i puguen véncer la por".


"Per això les administracions no només hem de conscienciar sobre la importància de la denúncia, sinó que hem de fer que aquest pas siga el més senzill possible i, sobretot, que les dones se senten acompanyades des del primer moment", ha afegit Gabriela Bravo.

L'Oficina de Denúncies està dotada amb un equip policial de dotze agents de la Unitat Adscrita a la Comunitat Valenciana del Cos Nacional de Policia amb formació especialitzada en violència de gènere coordinats per una subinspectora.

Disposa també de sis equips psicosocials (cada un format per una psicòloga i una treballadora social) per a cobrir tots els torns d'atenció a les víctimes, junt amb l'assistència d'un metge forense de l'Institut de Medicina Legal, 23 professionals de l'Oficina d'Assistència a les Víctimes del Delicte de València i els lletrats i lletrades del torn d'ofici especialitzats en violència de gènere disposats pel Col·legi d'Advocats de la capital valenciana.

Arxius relacionats