Detall Notícia

Justícia estén a Castelló i Alacant la formació de la Càtedra Deblanc a jutges i fiscals per a lluitar contra els delictes financers i el blanqueig

17/02/2019
Justícia estén a Castelló i Alacant la formació de la Càtedra Deblanc a jutges i fiscals per a lluitar contra els delictes financers i el blanqueig

La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques i la Universitat de València han acordat ampliar la formació de jutges i fiscals en matèria de lluita i prevenció contra els delictes financers i el blanqueig de capitals a les tres províncies de la Comunitat Valenciana al llarg de 2019. Aquest ha sigut un dels objectius plantejats en l'última Comissió Mixta de la Càtedra Deblanc.

En la reunió esmentada, es va retre comptes i es va sotmetre a aprovació la memòria d'activitats exercides en 2018 i es va presentar per a l' aprovació el Pla anual d'activitats per a enguany. Entre els objectius del nou exercici està portar la formació en aquestes matèries a les províncies de Castelló i Alacant, ja que l'any passat la Càtedra Deblanc va desenvolupar les iniciatives a la província de València.

Així, s'ha plantejat com a propòsit per a 2019 l'organització d'aproximadament sis cursos de formació que es faran a cada una de les tres províncies de la Comunitat Valenciana. La formació a Castelló i a València ha començat aquest mateix mes.

Cal destacar que la Conselleria de Justícia ha augmentat un 75 % la subvenció destinada a aquesta càtedra en els pressupostos d'enguany, que passen de 80.000 a 140.000 euros.

En la reunió van participar la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; la directora general de Justícia, Verónica López; la subdirectora general de Modernització de la Justícia, Àngels Bixquert, i els experts José Manuel Pavía i María Dolores Real, per part de la Universitat de València.

La Càtedra Deblanc és el resultat d'un conveni signat entre la Conselleria i la Universitat de València l'abril de 2018, que permet la col·laboració per a dur a terme activitats formatives, culturals, d'investigació i d'extensió universitària orientada al coneixement i difusió permanent dels procediments i tècniques més efectives i actuals per a la lluita, la formació i la detecció de qualsevol tipus de delictes econòmics i financers de blanqueig de capitals o de corrupció. "Amb aquesta Càtedra donem resposta a les peticions reiterades de jutges i fiscals, que reclamen assessorament i formació per a la detecció i la investigació d'aquest tipus de delictes", ha declarat la consellera Gabriela Bravo.

En 2018, la Càtedra va impartir quatre cursos a la Ciutat de la Justícia de València, tots consensuats amb el jutge degà, Pedro Viguer, i el fiscal coordinador de delictes econòmics, Ricardo Olivares. Per a enguany s'ha plantejat formació en matèries com la fiscalitat internacional, els esquemes de frau i blanqueig, la ciberdelinqüència, etc. Es tracta d'un calendari encara en elaboració i obert a propostes noves.

A més, la Universitat de València té previst convocar durant 2019 la II Edició de Premis de la Càtedra Deblanc, al millor treball de final de grau o final de màster sobre un tema relacionat amb delictes financers i blanqueig de capitals.

També organitzarà les II Jornades sobre Delictes Econòmics i Blanqueig de Capitals, on es pretén consolidar les jornades esmentades com un referent en l'àmbit nacional en l'aplicació de noves metodologies d'aprenentatge automàtic per a la detecció i la investigació dels delictes econòmics i el blanqueig.

Càtedra Deblanc 2018

Des que es va posar en marxa, la Càtedra Deblanc ha complit els objectius establits en el Conveni. Així, en l'exercici anterior, entre altres activitats, s'ha col·laborat en l'auxili de tres casos judicials i es preveu continuar col·laborant en nous casos judicials enguany.

En el Pla presentat davant de la Comissió Mixta que tingué lloc dimecres passat, es recull que la Càtedra Deblanc continuarà prestant auxili a experts judicials i policials per mitjà de la interpretació i l'anàlisi de les dades en tècniques relacionades amb la detecció i la lluita contra els delictes econòmics. Per la qual cosa es preveu participar en un nombre cada vegada més important de casos i/o investigacions i processos judicials. Per a fer-ho, són nombroses les reunions que es té previst mantenir amb jutges, fiscals i Policia Judicial de les tres jurisdiccions de la Comunitat Valenciana.

Arxius relacionats