Detall Notícia

Justícia crea les unitats comarcals de Valoració Forense Integral per a assistir els jutjats en matèria de violència de gènere

08/02/2019

El 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' ha publicat aquest divendres la resolució de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques per la qual es creen nou unitats de Valoració Forense Integral d'àmbit comarcal.

Aquests organismes multidisciplinaris dependran orgànicament de les direccions del Servei de Clínica dels Instituts de Medicina Legal de la Comunitat Valenciana i s'encarregaran d'oferir assistència tècnica especialitzada en matèria de violència de gènere als òrgans judicials de l'àmbit territorial al qual pertanyen.

D'aquesta manera, a la província d'Alacant es creen unitats a Elx, Benidorm i Ibi, que atendran també els partits judicials d'Orihuela, Torrevieja, Novelda, Dénia, la Vila-Joiosa, Alcoi, Villena i Elda. A la província de Castelló, les dues unitats de Vila-real i Vinaròs assistiran també els partits de Segorbe i Nules. Per la seua banda, a la província de València es creen unitats a Gandia (que inclou els jutjats d'Ontinyent, Sueca i Xàtiva), Torrent (Mislata, Quart i Requena), Paterna (Llíria, Massamagrell, Moncada i Sagunt) i Alzira (Carlet, Catarroja i Picassent).

Les unitats de Valoració Forense Integral, que comptaran amb un equip multidisciplinari compost per professionals de Medicina, Psicologia i Treball Social, són les encarregades d'elaborar informes pericials d'alta qualitat científica perquè jutges i jutgesses puguen valorar millor si són necessàries mesures de protecció per a les víctimes de violència de gènere.

Fins ara, la Comunitat Valenciana només disposava de tres unitats de Valoració Forense Integral residenciades en els instituts de Medicina Legal de les tres capitals de província i que assistien tots els òrgans judicials valencians.

Amb la finalitat de millorar l'eficàcia i la resposta d'aquestes unitats, des de la Conselleria de Justícia es va considerar imprescindible dotar els instituts d'una estructura pròpia i diferenciada.

Per això, amb la resolució publicada, aquest servei s'estén a nou seus judicials més. Aquesta iniciativa, a més, és fruit de la recomanació que va fer el grup de treball d'experts que va reunir la Conselleria de Justícia per a la revisió dels protocols d'actuació en els casos de violència de gènere.