Detall Notícia

Puig destaca que la Llei de memòria democràtica permet no oblidar el passat i recordar els valencians i valencianes que van lluitar per la llibertat

13/12/2018
Puig destaca que la Llei de memòria democràtica permet no oblidar el passat i recordar els valencians i valencianes que van lluitar per la llibertat

- El president ha assegurat que recordar és també "un acte de justícia i un deure democràtic"
- Bravo ha anunciat que la Generalitat col·locarà una sèrie de taulells-homenatge en les localitats de les víctimes valencianes del nazisme.

València.El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana és un instrument que permet "no oblidar el passat i recordar els valencians i valencianes que van lluitar per la llibertat", per la qual cosa ha insistit en la necessitat de combatre i anatomitzar el mal i les seues conseqüències.

Puig s'ha pronunciat així en l'acte commemoratiu del primer aniversari d'aquest text, on ha assegurat que, per a aconseguir aquest objectiu, és fonamental recordar "els refugiats d'ahir i de hui", confrontar la xenofòbia i també homenatjar els valencians i valencianes que van malviure o van morir en els camps de concentració.

El cap del Consell ha assegurat que s'ha de recordar que, en molts llocs del planeta, encara hui, "es desposseeix a éssers humans de la seua vida i de la seua dignitat", un escenari davant del qual ha mantingut que la societat sempre ha de preguntar-se com és possible que puga succeir alguna cosa així.

El president ha destacat també la importància de veure's "des de l'altre costat" per a "posar-se en la pell de l'altre", ja que, tal com ha recordat, en el passat "els refugiats érem espanyols i els guàrdies que ens custodiaven eren senegalesos de l'exèrcit francés que ens colpejaven amb els fusells".

"Açò ens ha de fer recordar que sempre hi hauran refugiats. Nosaltres ho vam ser llavors i podem ser refugiats i perseguits", ha incidit Puig, el qual ha afirmat que recordar és també "un acte de justícia i un deure democràtic" i que, per aquest motiu, actes com l'aniversari de la Llei de memòria democràtica de la Comunitat han de fer-se per a "acabar amb l'oblit".

El cap del Consell ha assegurat a més que, "desgraciadament, els vents de la xenofòbia, l'huracà de l'odi i el fanatisme estan ací i hem de véncer-los", per la qual cosa ha reivindicat "la unió de tots i totes" enfront d'aquests fenòmens.

Homenatge a les víctimes del nazisme

Per la seua banda, la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha recordat que aquest acte d'aniversari serveix també per a homenatjar totes les víctimes valencianes dels camps de concentració nazis, per la qual cosa ha anunciat que la Generalitat ha preparat una sèrie de taulells-homenatge "que seran col·locats en les localitats dels que van patir" l'horror nazi.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins del projecte "Construint Memòria", amb què es pretén recordar i retre homenatge als valencians i valencianes que van lluitar per la llibertat i van ser víctimes de la captivitat nazi durant la Segona Guerra Mundial.

Bravo ha subratllat a més que la Llei valenciana de memòria democràtica va ser aprovada per a reforçar la democràcia, assegurar "un futur de convivència, concòrdia i pau" i complir amb els organismes internacionals, com també per a difondre "el respecte pels drets humans i el coneixement dels fonaments del sistema de llibertats".

"Aquest marc permet el desenvolupament de les polítiques públiques per a la recuperació de la memòria democràtica valenciana i el reconeixement i reparació i garantia de no repetició", ha prosseguit la consellera, qui ha afirmat que des de 2016 s'ha invertit mig milió d'euros en projectes d'investigació que han promogut universitats de la Comunitat "perquè el rigor també és la base de la memòria democràtica".

Arxius relacionats