Detall Notícia

Bravo elogia el compromís dels advocats valencians en la seua lluita contra el blanqueig de capitals

29/11/2018

La consellera de Justícia, Administracions Públiques, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha inaugurat al Col·legi d'Advocats de València les VI Jornades sobre Prevenció i Repressió del Blanqueig de Capitals, organitzades per l'Advocacia Espanyola.

La titular de Justícia ha explicat que aquestes jornades "han de servir perquè empreses i poders públics aborden aquesta problemàtica des d'una perspectiva global, que incloga totes les institucions i operadors jurídics perquè facilitem, entre tots, la ràpida detecció de conductes delictives d'aquesta tipologia i hi intervinguem de manera immediata".

Els delictes financers i econòmics han tingut un augment exponencial en les últimes dècades, cosa que ha portat a una creixent preocupació pel deteriorament ètic i les males pràctiques que ha soscavat la confiança dels ciutadans en les nostres institucions.

Bravo ha indicat que els advocats "no poden quedar al marge d'aquestes pràctiques il·lícites en matèria de prevenció de blanqueig de capitals. És grat comprovar que els lletrats valencians mostren el seu compromís per a lluitar contra el frau en l'àmbit de la seua responsabilitat com a operadors jurídics".

La consellera ha recordat la necessitat del fet que "s'escometa una modificació de la Llei d'enjudiciament criminal perquè es constituïsca un cos de pèrits especialitzats en finances, comptabilitat i economia, els informes dels quals foren vàlids des del punt de vista processal, de la mateixa manera que ho són els dels metges forenses dels instituts de medicina legal".

Així mateix, Bravo ha assenyalat que "la Generalitat, en l'àmbit de les seues competències, ha posat en marxa la Càtedra DEBLANC per a dotar jutges i fiscals de la Comunitat Valenciana d'eines eficients que, mitjançant l'ús de les noves tecnologies, actuen davant de la delinqüència econòmica".

"És necessari el desenvolupament d'aplicacions informàtiques, programes i eines que detecten aquests comportaments delictius, i aquestes eines han d'estar a disposició dels poders públics per a la prevenció delictiva", ha afegit la titular de Justícia.

Recentment, l'Òrgan Centralitzat de Prevenció del Consell General del Notariat espanyol va proporcionar 180.000 operacions sospitoses de blanqueig i finançament del terrorisme. És per això que és necessari trobar nous mètodes de detecció del frau en què els notaris puguen ser aliats rellevants contra la delinqüència econòmica.

En aquesta línia, Bravo ha destacat "la bona intenció del Govern central, a través de la Direcció General de Notariat i Registres, que compartirà aquestes dades a escala internacional per a crear una xarxa d'informació útil en la lluita contra els delictes financers i econòmics".