Detall Notícia

El pressupost de la Conselleria de Justícia per a 2019 creix un 15 % respecte al de 2018 i arriba als 364,6 milions d'euros

02/11/2018
El pressupost de la Conselleria de Justícia per a 2019 creix un 15 % respecte al de 2018 i arriba als 364,6 milions d"euros

La consellera de Justícia, Administracions Públiques, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha presentat en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda a les Corts el Projecte de pressupostos del seu departament per a l'any que ve. Els comptes de la Conselleria de Justícia s'incrementen un 15 % fins als 364,6 milions d'euros, és a dir, 52 milions d'euros més que l'any anterior.

Aquest pressupost manté la tendència a l'alça per a dedicar més recursos a l'Administració de Justícia a la Comunitat Valenciana i a la funció pública de la Generalitat. Per això, el pressupost de la Conselleria ha crescut 105,5 milions d'euros en aquesta legislatura, o siga, un 40 %.

La consellera ha defensat que els pressupostos de la Generalitat són uns comptes "exigents" que empren "els recursos disponibles per a aconseguir tres objectius essencials", que són "la creació d'ocupació des de la inversió productiva i social, la sostenibilitat i un entorn d'estabilitat, seguretat jurídica i desburocratització; aprofundir en la consolidació dels drets i la igualtat d'oportunitats" i "aconseguir la convergència en la despesa mitjana de les comunitats autònomes en els serveis públics fonamentals".

La suma més important del pressupost correspon a les direccions generals de Justícia i Reformes Democràtiques, que ascendeix a 338 milions d'euros. Són 40 milions més que en l'actual exercici (un 13,4 %). En aquest sentit, Bravo ha explicat que aquestes xifres demostren que, "per al Consell del Botànic la justícia és una prioritat en la seua agenda política i demostra amb fets i amb diners que aposta per una justícia que cal atendre i que no cal témer".

La consellera també ha explicat el notable augment que experimenta la partida destinada a la justícia gratuïta, tant per mitjà del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats com del Consell Valencià de Col·legis de Procuradors, que ascendeix a 45 milions d'euros, un 16,85 % més. "Si ho comparem amb l'inici de la legislatura", ha dit Gabriela Bravo, "hem duplicat la quantia dedicada a aquest servei públic".

Respecte a les inversions en el parc judicial, Bravo ha recordat que el Pla integral d'infraestructures preveu no sols la restauració i ampliació de nombroses seus judicials, sinó també la construcció de nous edificis on siguen necessaris i les partides previstes per a aquest fi arriben als 30 milions d'euros, que suposen un augment del 36 per cent.
A més, "en innovació tecnològica dedicarem 20 milions d'euros en els pròxims tres anys tant a implantar el programa Avantius de gestió processal com a renovar tot el sistema de gravació de vistes als jutjats valencians" ha assegurat la consellera.
Gabriela Bravo ha anunciat que el pressupost preveu per a l'any que ve una inversió de 21 milions d'euros per a construir, ampliar, reformar o millorar les seus judicials de la Comunitat Valenciana.

També ha destacat que, abans que acabe aquest 2018, començaran les obres d'adequació de l'edifici del carrer Historiador Chabás de València, on s'ubicarà, provisionalment, la seu del Tribunal Superior de Justícia, i en 2019 "posarem en marxa la licitació i adjudicació dels projectes i direcció d'obra de les seus judicials de Torrent, Gandia, Xàtiva i Ontinyent".

Respecte d'això, la consellera ha destacat que "el pressupost d'inversions de la Conselleria de Justícia és tan ambiciós com realista. Mai s'ha planificat una inversió d'aquesta envergadura. Els temps dels anuncis triomfalistes d'inversions faraòniques que havien de ser les més importants d'Europa ja han passat. Afortunadament".

Respecte a l'apartat de "Memòria democràtica", la consellera ha explicat que, en el pressupost de 2019, hi haurà una inversió de 2,5 milions d'euros, un 48 % més. Destaca en aquest apartat la posada en marxa de l'Institut Valencià de Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques, els estatuts del qual estan en l'última fase de tramitació, i que serà una realitat en 2019 amb un pressupost d'1.130.000 euros. També es crearà el banc d'ADN per a la identificació de les víctimes, que es dotarà amb 350.000 euros.

Així mateix, es preveuen 450.000 euros per a fer estudis i treballs tècnics en relació amb les víctimes desaparegudes, així com per a la localització, verificació i delimitació de les fosses en col·laboració amb diverses entitats.

A més, està prevista la subvenció a universitats, entitats locals, entitats privades i associacions sense ànim de lucre en aquesta matèria per un import de 540.000 euros.

D'altra banda, la Direcció General de Funció Pública disposarà d'un total d'11,8 milions d'euros, dels quals5,5 milions es destinaran al programa Funció Pública que ha de fer front als costos derivats de l'execució de les convocatòries dels més de 1.800 llocs de treball inclosos en les ofertes d'ocupació pública (OOP) aprovades. Cal recordar que es convocaran més d'un centenar d'oposicions de manera que, a final de l'any 2020, la taxa de temporalitat de les plantilles de la Generalitat estiga per davall del 8 %.

Els altres 6,3 milions d'euros (un 132 % més que en 2018) es dedicaran a millorar la formació dels treballadors de l'Administració valenciana. Aquest increment es reparteix entre els 3,8 milions d'euros que es destinaran a la reforma de l'Institut Valencià d'Administració Pública (IVAP) i al programa Talent Jove que inclou el Programa 500 (amb 2,5 milions d'euros) destinat a becar estudiants amb un bon expedient acadèmic perquè es puguen preparar les oposicions per a accedir a la funció pública valenciana.

També es destinen 500.000 euros més a subvencionar treballs d'investigació universitaris en matèria d'Administració pública. Amb aquestes dues mesures, s'evitarà el col·lapse que pot produir-se en els pròxims deu anys amb la jubilació de 5.000 empleats públics.

Segons Gabriela Bravo, "la justícia és més que l'Administració de Justícia. La justícia és un valor indissociable de la democràcia". Per aquest motiu, "encara que no es pot calcular el preu d'un valor polític, sí que hem d'apreciar-lo pel que val i, sobretot, pel que costa. I això s'aconsegueix amb uns pressupostos per a la justícia que siguen justos. Com els que hui portem a aquesta cambra", ha conclòs.

Arxius relacionats