Detall Notícia

La Ciutat de la Justícia de València disposarà d'una segona cambra Gesell per a declaracions de menors i víctimes vulnerables

26/10/2018

La Ciutat de la Justícia de València disposarà d'una nova cambra Gesell, la segona en aquesta seu judicial, que començarà a funcionar en les pròximes setmanes. La mesura suposa reforçar també el personal assignat per a les pràctiques de les proves que es fan a menors, testimonis protegits i víctimes vulnerables.

Els assumptes més requerits per a la utilització d'aquesta cambra són delictes contra la llibertat sexual que afecten sobretot menors i adolescents. En aquests casos, la utilització de la cambra és d'especial interés, ja que es preserva el seu testimoni i s'evita una doble victimització.

La Direcció General de Justícia ha pres la decisió de crear la nova cambra per l'augment de sol·licituds de cambra Gesell en els últims mesos. De fet, mentre el 2017 es van sol·licitar 69 proves preconstituïdes (cambra Gesell) i en el que portem d'any s'han rebut 165 sol·licituds. D'aquesta manera, es pretén donar una solució a l'increment, per part dels jutjats de la província de València, de sol·licituds de cambra Gesell, i a fi d'evitar que es desvirtuen els beneficis i objectius de la prova, això és, preservar el testimoni dels menors i evitar la victimització.

La cambra Gesell està constituïda per una habitació condicionada on la víctima, majoritàriament menors, parlen en un ambient privat amb un psicòleg i la seua declaració, mitjançant un sistema audiovisual, pot ser gravada i seguida de manera simultània en la sala de vistes on es troben el jutge, la fiscalia i totes les parts del procés. En el cas dels menors, la seua utilització és d'especial interés. De fet, des de l'any passat, disposen d'aquest tipus de cambres en les seus judicials de les capitals de província, tant a València com a Castelló i Alacant.

La Conselleria de Justícia ha convocat una reunió per a dilluns 29 d'octubre, en què està previst que participen la directora general de Justícia, Verónica López; el degà dels jutges de València, Pedro Viguer; la directora de l'Institut de Medicina Legal, Elvira Garrido; i tècnics del departament d'informàtica de la Conselleria de Justícia per a informar sobre l'increment de les sol·licituds de proves en menors i veure les mesures a aplicar amb caràcter d'urgència.