Detall Notícia

Bravo mostra als responsables del TSJ la seu provisional de la institució mentre dure la reforma de l'edifici històric

09/07/2018
Bravo mostra als responsables del TSJ la seu provisional de la institució mentre dure la reforma de l"edifici històric

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha mostrat aquest dilluns a la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), Pilar de la Oliva, i al fiscal superior, Antonio Montabes, l'edifici que la Generalitat ha llogat perquè albergue provisionalment les instal·lacions del TSJCV mentre duren les obres de rehabilitació de la Reial Casa de la Duana.

L'edifici triat està en ple centre de València, al número 2 del carrer Historiador Chabás, i ja va ser seu de la Conselleria de Governació fins a l'any 2014. Es tracta d'un immoble de quatre plantes més soterrani-garatge de més de 3.000 metres quadrats útils.

La Generalitat pagarà 25.000 euros mensuals de lloguer durant cinc anys amb una carència de huit mesos i un termini estimat de cinc anys. La cinquena anualitat tindrà una renda de 30.000 euros mensuals.

El contracte de lloguer preveu el període de carència perquè la Conselleria de Justícia puga tramitar el projecte i actualitzar l'edifici a les necessitats del TSJCV. Es tracta d'unes obres menors d'adequació per a la nova funció que es perllongaran durant quatre mesos.

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana està ubicat a l'edifici de la Reial Casa de la Duana, que es va construir entre 1758 i 1802. En 1828 es va transformar en fàbrica de tabacs i en 1914 es va adaptar l'immoble per a convertir-lo en una seu judicial. Al llarg del temps s'han fet innumerables intervencions parcials de diferent tipus fins a la seua declaració com a bé d'interés cultural, en especial pel conjunt escultòric obra d'Ignacio Vergara (autor de la portada del Palau del Marqués de Dosaigües).

La consellera ha explicat que l'edifici, atesa la seua antiguitat, "pateix d'importants carències com instal·lacions de subministrament obsoletes, problemes de climatització i ineficiència en matèria energètica". A açò cal sumar una infinitat de desperfectes i pegats que s'han dut a terme amb els anys. Per aquest motiu, segons la consellera, "plantegem una inversió de més de 25 milions d'euros per a escometre una reforma integral de l'edifici que es perllongarà durant cinc anys".

Per a la consellera, "des del primer dia es va assumir que l'Alt Tribunal Valencià ha de tindre una seu digna de la seua funció i importància com la institució jurídica més important de la Comunitat Valenciana i, atés que les obres de reforma i rehabilitació duraran al voltant de cinc anys, no ens valia qualsevol edifici".

D'aquesta manera es van descartar altres possibilitats d'immobles propietat de la Generalitat als carrers Amadeu de Savoia, Colom o a la plaça de l'Ajuntament de València perquè "no reunien les condicions".

La Reial Casa de la Duana té una superfície de 14.000 metres quadrats, però per a albergar provisionalment el TSJ només calia un immoble d'uns 3.000 metres quadrats construïts.

Aquest edifici havia d'estar situat en un lloc cèntric de la ciutat de València, amb bones comunicacions per transport públic i que poguera ser dedicat en exclusiva a la seua nova funció per a evitar interferències i per raons òbvies de seguretat.

A més, havia de ser un edifici accessible (o susceptible de ser adaptat) i amb accés públic a peu pla des del carrer. L'edifici provisional albergarà la Presidència i la Secretaria de Govern del TSJ, la Fiscalia, les sales del Jutjat Social, del Contenciós Administratiu i del Civil i Penal, així com els serveis comuns i altres dependències auxiliars.

Arxius relacionats