Detall Notícia

Bravo presideix la reunió per a coordinar l'assistència jurídica i legal als refugiats de l'Aquarius

12/06/2018

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha presidit una reunió amb tots els operadors jurídics de València per a coordinar l'assistència jurídica i legal a la qual tenen dret les 629 persones nàufragues nord-africanes que estan a bord del vaixell Aquarius, que arribaran al port de València després que les autoritats italianes s'hagen negat a facilitar un refugi en els seus ports.

A la reunió, que s'ha celebrat a la seu de la Conselleria de Justícia, han assistit la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la CV, Pilar de la Oliva; el degà dels jutges de València, Pedro Viguer; la directora de l'Institut de Medicina Legal, Elvira Garrido; la cap de la Fiscalia de Menors del TSJ, Consuelo Benavent; Esther Sanchis i Rebeca Lino, de la secció d'Estrangeria del Col·legi d'Advocats de València, i representants de les conselleries d'Igualtat i Sanitat.

La consellera ha recordat que, entre els 629 refugiats de l'Aquarius, hi ha 123 menors estrangers no acompanyats, així com altres onze xiquets i set dones embarassades. Aquests menors seran una de les prioritats, ja que "la verificació de la seua edat és competència de l'Institut de Medicina Legal (IML) de València".

En aquest sentit, la directora de l'Institut, Elvira Garrido, ha assegurat que l'IML disposa de sis forenses especialitzats a dur a terme les proves mèdiques per a determinar l'edat d'una persona, encara que es necessitarà un reforç de mitjans humans, especialment de traductors i de personal administratiu. També la Fiscalia de Menors ha sol·licitat més personal administratiu davant el previsible augment de treball que suposarà la identificació d'aquests menors per a procedir a la seua tutela i protecció.

La consellera ha assegurat que el departament que dirigeix "tindrà tot preparat per a l'atenció jurídica i legal d'aquestes persones i perquè es defensen els seus drets de manera integral".

Gabriela Bravo ha explicat que les persones que viatgen a bord de l'Aquarius, en posar un peu a València, "tenen dret a una primera assistència jurídica perquè puguen saber, sempre assistits per un intèrpret, quins són els seus drets i, amb aquesta finalitat, disposem del Col·legi d'Advocats de València".

En aquest sentit, la consellera ha recordat que, durant aquests últims dos anys, la Conselleria de Justícia ha organitzat cursos i seminaris "per a formar 645 advocats, procuradors i personal funcionarial en temes de refugi i asil, perquè és molt important determinar en aquesta primera entrevista si estem davant una víctima de tràfic d'éssers humans, la qual necessita una ajuda especial".

La titular de Justícia del Govern Valencià ha assegurat que tots els refugiats de l'Aquarius tenen assegurada l'"assistència jurídica i social integral tal com ja l'oferim a través de la Xarxa d'Assistència a les Víctimes del Delicte mitjançant les nostres 22 oficines".

Arxius relacionats