Detall Notícia

Bravo felicita l'Ajuntament d'Elda per rescatar la vara de comandament d'Azaña de l'oblit

11/04/2018

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha celebrat que la vara de comandament de l'últim president de la II República Espanyola, Manuel Azaña, siga exhibida de manera permanent al vestíbul de la Casa Consistorial d'Elda.

Gabriela Bravo ha assistit a la inauguració de l'exposició de l'objecte junt amb l'alcalde de la ciutat, Rubén Alfaro, i l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero.

La vara de comandament era el símbol material de la direcció de l'Estat de la II República Espanyola. Després de la mort d'Azaña, el bastó va estar en poder de la seua viuda, María Dolores de Rivas Cherif, exiliada a Mèxic des de 1941, que el va donar a la Liga Española Pro-Derechos Humanos.

Posteriorment, aquesta entitat el va lliurar al president de la República de Portugal, Jorge Sampaio, perquè la custodiara en el període 1996-2006.

Quan va acabar el seu mandat, Sampaio el va tornar a la Liga Pro-Derechos Humanos, el president de la qual, José Francisco Alonso, va determinar que la vara fóra donada a la ciutat d'Elda en 2007 en reconeixement que la capital de la comarca del Vinalopó Mitjà va ser l'última seu del Govern de la República presidit pel doctor Juan Negrín.

La vara va ser depositada a l'Arxiu Històric Municipal d'Elda fins que ha sigut restaurada pel taller eldenc de Julián del Olmo per a la seua exhibició permanent a l'interior d'una vitrina al vestíbul de la Casa Consistorial.

Gabriela Bravo ha assegurat que la II República "amb les seues llums i les seues ombres és una etapa de la nostra història que hem de recordar i assumir". Per a la consellera, que "a alguns els pertorbe aquesta memòria i argumenten que celebrar el 14 d'abril qüestiona el nostre actual sistema democràtic basat en la reconciliació nacional" és "una estratagema, perquè oblidar el règim republicà comporta oblidar també la dictadura que li va posar fi mitjançant una ignominiosa guerra civil i aquest oblit evita condemnar el règim franquista".

La consellera de Justícia ha recordat que la recent Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana impulsada pel seu departament persegueix, precisament, "recuperar la memòria d'aquells episodis" perquè "és la manera més ferma de construir un futur de convivència i concòrdia en pau i llibertat".

Gabriela Bravo ha assegurat que "la grandesa de la nostra democràcia és que, a diferència dels règims totalitaris, és capaç de reconéixer la dignitat de totes les víctimes més enllà de les opcions personals, ideològiques i la consciència de cada un".

Per aquest motiu, la vara "és símbol de rebuig públic i inequívoc del franquisme i dels crims que va perpetrar i, al seu torn, homenatge també públic i incontestable a la memòria de les seues víctimes", ha conclòs Gabriela Bravo.