Detall Notícia

Justícia estudia la compatibilitat de sis forenses de l'Institut de Medicina Legal per a activitats privades

18/01/2018

La Direcció General de Justícia ha obert una informació prèvia per a determinar, sense prejutjar res de moment, el règim de compatibilitat de sis metges forenses (un per emetre certificats d'incineració i els altres cinc per activitats tanatològiques privades) de l'Institut de Medicina Legal de València (IMLV).

Es tracta de dilucidar si aquests treballadors pogueren haver realitzat activitats privades sense disposar de la corresponent autorització de compatibilitat.

Així ho ha anunciat la directora general de Justícia, Verónica López, amb la directora de l'IMLV, Elvira Garrido. Les dues han presentat també altres iniciatives que pretenen millorar la transparència del servei públic que es presta en aquests organismes.

La primera actuació naix com a resposta de la Conselleria de Justícia a les queixes que dos treballadors de l'IMLV van presentar davant de la Inspecció de Serveis de la Generalitat contra el règim de guàrdies establit en aquest organisme. En aquest sentit, la Inspecció ha elaborat un informe amb una sèrie de recomanacions que, segons ha explicat Verónica López, "per descomptat que seran ateses".

Les queixes es van ocasionar perquè els afectats consideraven que el sistema territorialitzat de guàrdies no era equitatiu.

No obstant això, la Inspecció de Serveis conclou que no té res a objectar a l'organització territorialitzada de les guàrdies. No obstant això, la Inspecció sí que ha detectat algunes disfuncions per a les quals les direccions de Justícia i de l'IMLV han dissenyat elements de correcció.

Les queixes dels afectats suggerien una suposada relació entre el sistema de guàrdies i l'expedició de certificats d'incineració, que és una activitat privada que els forenses poden exercir de manera legal, amb la deguda autorització. Aquests documents solen exigir-los les funeràries abans de procedir a la incineració d'un cadàver que continga elements com ara marcapassos o estimuladors elèctrics, la cremació dels quals està prohibida per motius mediambientals.

En tot cas, la Inspecció ha descartat qualsevol relació causal entre els dos factors, a pesar de la qual cosa, segons Verónica López, "adoptarem diverses iniciatives que ajuden a aclarir qualsevol sospita".

Així, des de final del novembre passat, aquests certificats s'emeten d'ofici (només en el cas dels cossos que han sigut autopsiats) després de constatar que eren requerits per algunes funeràries i evitar així qualsevol conseqüència lesiva als familiars dels difunts els cadàvers dels quals estiguen judicialitzats.

Com que la Inspecció, en el seu informe, també ha manifestat els seus dubtes davant de la participació de metges forenses de l'IMLV en tasques de conservació o embalsamament de cadàvers, la directora general de Justícia ha recordat que hi ha una sentència del Tribunal Suprem que estableix que aquesta pràctica és legal, però que l'IMLV prohibirà als seus forenses realitzar aquestes pràctiques tanatològiques sobre cossos amb els quals hagen tingut relació de qualsevol tipus en la seua qualitat de funcionaris, perquè aquesta sí que seria una activitat privada vedada als treballadors públics.

Finalment, l'informe de la Inspecció alerta sobre les possibles suspicàcies que poden revelar-se pel fet que l'IMLV dispose -cedides per l'Ajuntament de València- d'unes instal·lacions al Tanatori Municipal on es podien practicar proves forenses de manera puntual i que podien haver sigut utilitzades per dos antics treballadors de l'IMLV per a activitats privades.

Aquestes dues persones ja no formen part de la plantilla de la Generalitat, ja que un s'ha jubilat i l'altre ha presentat la renúncia, per la qual cosa la Conselleria de Justícia no té mecanismes administratius per a actuar contra ells.

La directora general ha conclòs dient que aquestes mesures "no qüestionen en absolut la rectitud i professionalitat de les plantilles dels instituts i estan orientades a millorar la transparència d'un servei que, com qualsevol altre de caràcter públic, ha de regir-se per la més absoluta rectitud i escrupolositat en la seua actuació".

Arxius relacionats