Logo Generalitat


La Policia de la Generalitat intervé onze obres falses de Modigliani, Benlliure i Miró

  • Les obres han sigut peritades per l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació

(12/09/2020) - Les obres han sigut peritades per l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació


El grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat (Unitat de la Policia Nacional Adscrita a la Comunitat Valenciana) ha intervingut onze obres falses en una casa de subhastes de València. D'aquestes, quatre són atribuïdes a Amedeo Modigliani, tres a Marià Benlliure, una a José Benlliure i unes altres tres a Joan Miró.

L'operació, finalitzada ara, es va iniciar en el mes de desembre en una de les inspeccions que habitualment realitza el Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat en galeries, comerços d'antiguitats o de subhastes d'art a la Comunitat Valenciana.

Les quatre obres atribuïdes a Modigliani s'intentaven comercialitzar per més de 8.000.000 euros.

Part de les obres confiscades han sigut peritades per l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+I), en què treballa la restauradora Greta García, la tesi doctoral de la qual 'Metodologia científica per a la realització d'expertitzacions. La tècnica pictòrica d'Amedeo Modigliani' va versar sobre el mateix artista italià.

Després dels estudis realitzats sobre els materials i les tècniques utilitzades, l'IVCR+I ha determinat que no es tracta d'originals, sinó d'obres falses amb signatura apòcrifa, la qual cosa s'ha traslladat al Jutjat d'Instrucció núm. 8 de València junt amb la resta de peritatges i estudis científics i físics de les falses obres d'art intervingudes.

Segons l'informe policial, els quatre falsos Modigliani intervinguts van formar part en 1968 d'una exposició monogràfica al Centraal Museum d'Utrecht, que es va haver de tancar un mes després perquè la filla de l'artista va negar que l'autor dels 20 quadres que integraven la col·lecció fora el seu pare, Amedeo Modigliani.
En 2014, després de 46 anys de mantindre's les obres fora dels circuits de compravenda d'obres d'art, van tornar a aparéixer, i es va arribar a vendre alguna d'aquestes.

Policies integrants del Grup de Patrimoni Històric alerten que la revenda de falsificacions és un problema persistent en el mercat de l'art que preocupa els organismes policials, però també els col·leccionistes, marxants d'art i les famílies hereues d'artistes, que veuen amb preocupació com augmenten els circuits il·legals de comerç d'art.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat