Logo Generalitat


La XIX Jornada de Portes Obertes del Centre de Coordinació d'Emergències reunirà al Port de Sagunt 350 professionals

  • La fira tindrà lloc el 29 de febrer i acollirà l'assistència de més de 22 organismes compostos per bombers, policies, militars, voluntaris i espeleòlegs
  • El telèfon 112 de la Comunitat Valenciana celebra el seu 20é aniversari amb exhibicions d'avions no tripulats, simulació d'un accident múltiple i un circuit d'entrenament de bombers, entre altres coses

(10/02/2020) - La fira tindrà lloc el 29 de febrer i acollirà l'assistència de més de 22 organismes compostos per bombers, policies, militars, voluntaris i espeleòlegs
- El telèfon 112 de la Comunitat Valenciana celebra el seu 20é aniversari amb exhibicions d'avions no tripulats, simulació d'un accident múltiple i un circuit d'entrenament de bombers, entre altres cosesEl secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, i l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, han presentat la XIX Jornada de Portes Obertes, que organitza el Centre de Coordinació d'Emergències (CCE), amb la qual col·labora el consistori saguntí i que reunirà prop de 350 professionals de 22 organismes de seguretat i emergències.

La zona històrica dels alts forns del Port de Sagunt, a la província de València, és enguany la localitat triada per a acollir aquest esdeveniment, que tindrà lloc el 29 de febrer pròxim, i que va nàixer amb voluntat de celebrar-se anualment d'una manera descentralitzada a les tres províncies valencianes, l'última a Vila-real (Castelló).

El secretari autonòmic ha explicat que "l'objectiu d'aquesta fira és servir d'aparador per a mostrar com totes les agències i els organismes que treballen en seguretat i emergències a la Comunitat Valenciana treballen diàriament i durant una emergència; en resum -ha concretat-, explica què som i com ho fem".

20é aniversari del 112

José María Ángel ha recordat que aquesta fira s'organitza per a commemorar el Dia Europeu del Telèfon d'Emergències 112, que oficialment és aquest dimarts 11 de febrer.

Ángel ha destacat que el servei d'atenció de crides davant d'emergències de la Comunitat Valenciana celebra enguany el seu 20é aniversari.

El telèfon únic europeu d'emergències 112 es va implantar a la Comunitat Valenciana el 21 de juny de 1999 després d'unes quantes setmanes en proves i, des de llavors, ininterrompudament, ha donat servei els 365 dies de l'any, les 24 hores del dia.

La primera telefonada va ser atesa per una operadora que va gestionar una emergència mèdica. És l'únic número al qual es pot telefonar des de qualsevol mòbil, estiga bloquejat o no, s'hi haja inserit el número PIN o no i des de qualsevol companyia.

José María Ángel ha comentat que el 112 rep entre 8.000 i 10.000 telefonades al dia, "i això implica un gran coneixement de què necessiten els ciutadans". "Tenim un dels millors centres de 112 de l'Estat espanyol", ha afirmat.

De fet, en els 20 anys de funcionament del servei, el 112 ha rebut 71.848.935 telefonades en cinc idiomes: castellà, valencià, anglés, francés i alemany.

Per això és tan important utilitzar les eines pedagògiques disponibles, "per a demostrar la fortalesa del nostre sistema d'emergències i seguretat. Perquè els ciutadans, i fonamentalment els xiquets, han d'interioritzar la importància de les emergències i la seguretat i no sols fixar-s'hi o recordar-se'n quan hi ha una situació en què són necessàries".

Concretament, durant les dues últimes grans emergències patides per la Comunitat Valenciana, com en el cas de la DANA de setembre de 2019, amb les greus inundacions patides al Baix Segura, el 112 va rebre 11.424 telefonades, que es van traduir en 8.737 incidents relacionats, i al llarg de l'últim temporal hivernal ocasionat per la borrasca Gloria, quan va atendre un total de 8.723 telefonades que s'han traduït en 6.690 incidents gestionats.

Multitud d'activitats

Tallers i exhibicions continuades des de les 10 del matí fins a les 14.30 hores de la vesprada conformen la programació d'aquest esdeveniment festiu.

Entre altres, a la zona d'exposicions, els assistents podran veure de prop un camió autobomba i un tot terreny del Servei de Bombers Forestals de la Generalitat, de l'empresa pública Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (SGISE). També es podrà visitar el camió del Lloc de Comandament Avançat (LCA), on es prenen les decisions més importants pels alts comandaments en plena emergència.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) hi participarà amb un taller de simulació de predicció meteorològica i sondeig aerològic amb globus d'heli; la Unitat Militar d'Emergències farà exhibicions canines; exhibicions d'avions no tripulats per part del servei d'Emergències del Centre de Coordinació de la Generalitat i rescats en vertical realitzats per la Federació d'Espeleòlegs de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, s'hi celebraran tallers sobre educació viària per part de la Policia Local de Sagunt i la simulació d'un accident múltiple i excarceracions per part del Consorci Provincial de Bombers de València, entre altres activitats.

L'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències desplegarà tot el seu dispositiu en el transcurs de la jornada a través de la Unitat de la Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana, diferents grups de voluntaris de Protecció Civil, la plataforma 112CV, el Servei de Seguretat Radiològica, la Unitat de Bombers Forestals de la Generalitat, l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE) i el Centre de Coordinació d'Emergències.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat