Logo Generalitat


Les oficines comarcals d'atenció a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura obrin les seues portes a Chelva, Altura i Onda

  • La consellera de Justícia ha visitat la seu de la comarca de la Plana Baixa per a explicar que el servei estarà tres mesos en cada localitat
  • Gabriela Bravo ha recordat que ja s'han localitzat un total de 416 fosses

(04/12/2018) La consellera de Justícia, Administracions Públiques, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha visitat aquest dimarts les instal·lacions de l'Oficina Comarcal d'Atenció a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura que s'ha obert a Onda. Junt amb aquesta seu també s'han posat en marxa oficines a Chelva i Altura, a les comarques valenciana i castellonenca dels Serrans i l'Alt Palància, respectivament. El pròxim mes de gener s'obrirà una quarta oficina a Elda.

Gabriela Bravo ha explicat que les tres oficines amb què arranca aquesta iniciativa estaran operatives a les respectives localitats durant tres mesos i que, posteriorment, es traslladaran a altres punts, tal com es va acordar en el seu moment amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Per a la consellera, l'obertura d'aquestes oficines suposa "una mesura més per a la recuperació de la memòria democràtica valenciana mitjançant una acció tan humana i fonamental com és l'atenció personalitzada a les víctimes o als familiars d'aquestes".

En aquestes oficines es facilita informació sobre els desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, al mateix temps que serveixen com a punt de recopilació d'informació per a l'elaboració del Cens de Víctimes, tal com estableix la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana aprovada ara fa un any.

Les tres oficines disposen, a més, de la col·laboració de les universitats valencianes que participen en la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica en què participen l'UJI de Castelló, la Universitat de València i la Universitat d'Alacant.

Les institucions acadèmiques participen en el projecte per a donar el màxim rigor històric i científic al reconeixement i identificació de les víctimes tant en la cerca de les persones desaparegudes com per a la recopilació d'informació per a l'elaboració del cens.

Bravo ha destacat el "compromís" del Consell "amb la memòria democràtica mitjançant iniciatives que no van contra ningú, sinó a favor de tots". En aquest sentit, Gabriela Bravo ha recordat que s'ha treballat molt des de l'aprovació de la Llei valenciana de la memòria democràtica, com ho demostra el mapa de fosses en què se n'han localitzat un total de 416, 152 a Castelló, 778 a Alacant i 182 a València.

La consellera ha recordat que amb l'obertura d'aquestes oficines es corregeix "la lamentable decisió que el Govern central, llavors del PP, va prendre el març de 2012 quan va extingir l'Oficina de Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura mitjançant un decret del Consell de Ministres".

Aquesta oficina s'encarregava de facilitar informació a associacions, administracions públiques, organismes o particulars sobre matèries referides a la Llei de memòria històrica de 2007, que reconeixia els drets de tots aquells que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i el franquisme.

Les oficines estaran obertes en l'horari d'atenció al públic dels ajuntaments i se'n pot obtindre informació i ajuda a través del correu electrònic oficinavictimasguerracivilydictadura@fvmp.org; en el telèfon de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies 963914668 (Extensió 247/218), i als mateixos consistoris de Chelva (962100011), Altura (964146384) i Onda (964771972).


Pàgina web: http://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat